ازدواج یکی از مهمترین دوره های زندگی هر فرد است که به عنوان یک نقطه عطف نیز محسوب می شود. ازدواج باید با هوشیاری و تصمیم گیری منطقی همراه باشد تا میزان مشکلاتی که ممکن است در زندگی آینده بوجود آید، به حداقل برسد.
ازدواج به یکی از نیازهای اصلی انسان که همان رهایی از تنهاییست، جامعه عمل می پوشاند. ازدواج درست باید با توجه به فرهنگ، آداب و رسوم، سبک زندگی و ... انجام شود.
ازدواج باید مطابق با معیارهای خاصی انجام شود. بدون بررسی این معیارها، ازدواج کورکورانه انجام می شود که در نهایت نتیجه آن نامشخص است و زن و شوهر باید به شانس و اقبال تکیه کنند. این در حالی است که اگر در ازدواج به تمامی معیارها به طور دقیق و مشخص پرداخته شود، مشکلات به حداقل می رسند. در این صورت تجربه تلخ شکست و طلاق نیز کمتر می شود.
هر دختر و پسری که قصد ازدواج دارند و به این نتیجه رسیده اند که از نظر فکری و قدرت تصمیم گیری به سن بلوغ رسیده اند، می توانند ضمن مشورت با والدین و اطرافیان و با بررسی معیارهای ازدواج خود و مطابقت دادن آنها با شخص مورد نظر، برای ازدواج اقدام کنند.
معیارهای ازدواج
مجموعه معیارهایی که باید در ازدواج به آنها توجه شود، عبارتند از:
توجه به فرهنگ
آداب و رسوم
انتظارات فردی و جمعی
سبک زندگی
هدف گذاری هایمان
سه شکل اختلاف زناشویی
اختلاف میان زن و شوهر
اختلاف زن یا شوهر با خانواده دیگری
اختلاف میان خانواده ها
توجه به فرهنگ
نقش فرهنگ در ازدواج غیرقابل انکار است. افرادی که در فرهنگ های متضادی رشد کرده اند، شرایط سازگاری آنها به نسبت تفاوت ها، کمتر می شود. برای مثال در خانواده هایی که به نقش زن به عنوان یک زن خانه دار نگاه می شود، با خانواده ای که معتقدند زن علاوه بر نقش خانه داری، می تواند در بیرون از خانه نیز کار کند و در مجامع عمومی حاضر شود، متضاد است. مطمئنا پسری که از خانواده اول بلند می شود، با دختری که از خانواده دوم برخواسته است، نمی توانند با یکدیگر سازگاری داشته باشند.
آداب و رسوم
در برگزاری مراسمات مربوط به ازدواج در هر یک از خانواده ها، تشریفات خاصی برگزار می شود. برای مثال در برخی از خانواده ها ممکن است تمامی مراسمات مربوط به نامزدی، عقد و عروسی با تشریفات کامل برگزار شود. در حالی خانواده هایی نیز وجود دارند که معتقدند باید مراسمات بدون تکلف و ساده باشند. دختر و پسری که از این دو خانواده برخواسته اند و قصد ازدواج با هم را دارند، مناسب یکدیگر نیستند. بویژه اگر دختران از خانواده های طرفدار تجملات باشند، کمتر با پسرهایی کنار می آیند که به مراسمات ساده اعتقاد دارند.
انتظارات فردی و جمعی
انتظارات و توقعات زوجین از یکدیگر می تواند زندگی آینده آنها را تحت تاثیر خود قرار دهد. قبل از ازدواج دختر و پسر باید بدانند که طرف مقابل چه انتظارات و توقعاتی از آنها دارد، سپس در مورد آن فکر کنند. برای مثال ممکن است در برخی از خانواده ها هدیه دادن و یا ابراز احساسات یکی از شرایط احترام به اعضای خانواده و فامیل باشد. حال اگر فردی که در چنین خانواده ای رشد یافته، با فرد دیگری که متضاد با این فرهنگ تربیت شده است، ازدواج کند، مشکلات زیادی در پیش روی آنها قرار می گیرد. زیرا نحوه ابراز احساسات در آنها متفاوت است.
سبک زندگی
سبک و سیاق زندگی نقش مهمی را در سازگاری زن و شوهر ایفا می کند. سبک زندگی شامل کوچکترین مسائل زندگی، طرز صحبت کردن، پوشش، برقرار ارتباط با دیگری، پذیرایی از مهمان، شرکت در جشن ها و مهمانی ها، غذا پختن و .... می باشد. عموما زن و شوهرهایی که از خانواده هایی با یک سبک برخواسته اند، شباهت زیادی با یکدیگر دارند و سایر مشکلات در سایر شباهت ها کمرنگ می شود.
هدف گذاری هایمان
هدفهایی که زن و شوهر برای زندگی شان در نظر گرفته اند، تنها به خود آنها مربوط نمی شود. چرا که زندگی زناشویی مشارکتی است و تصمیمات و عملکردهای یکی از آنها، بر دیگری نیز تاثیر می گذارد. برای مثال اگر زن یا شوهر تصمیم به ادامه تحصیل در یکی از کشورهای خارجی را بگیرد، باید چند سالی از خانه دور باشد. در این صورت همسر وی باید توانایی دور او را داشته باشد و بتواند با این دوری کنار بیاید.
سه شکل اختلاف زناشویی
مطمنا در اطراف شما زن و شوهرهایی وجود دارند، که هیچ تمایلی برای ادامه زندگی ندارند و یا کار آنها به طلاق کشیده است. طبق بررسی هایی که صورت گرفته، مشخص شده است که اختلافات میان زن و شوهرها به سه صورت است که متاسفانه در بسیاری از مواقع به طلاق و جدایی می انجامد. این سه شکل اختلاف عبارتند از:
اختلاف میان زن و شوهر
گاهی زن و شوهر تحمل رفتارهای یکدیگر را ندارند و یا به این نتیجه می رسند که همسر آنها، فرد ایده آلشان نیست. زن و شوهری که ابتدا با عشق به زیر سایه یک خانه می روند، پس از مدتی به بن بست می رسند و متوجه می شوند که طرف مقابل با فردی که آنها در ذهنشان ترسیم کرده بودند، فرسنگ ها فاصله دارد. در این صورت مشاجرات اولیه به دعواهایی سخت کشیده می شود. گاهی با گفتگو این مشاجرات و دعواها بر طرف می شود. اما در برخی از مواقع نیز به طلاق منجر می گردد.
اختلاف زن یا شوهر با خانواده دیگری
یکی دیگر از دلایل اختلاف میان زن و شوهر، ناسازگاری یکی از همسران با خانواده طرف مقابل است. برای مثال ممکن است زن نتواند با خانواده شوهر خود ارتباط دوستانه ای را برقرار کند. از سوی دیگر شوهر نیز توانایی ایجاد ارتباط سازنده را میان زن و خانواده خود را نداشته باشد. در این صورت زن یا شوهر، همسر خود را ملزم به قطع ارتباط با خانواده خود می کند که اگر همسر این شرط را نپذیرد، به اختلافات شدید و نهایتا طلاق می انجامد.
اختلاف میان خانواده ها
گاهی زن و شوهر رابطه سازشکارانه ای با یکدیگر دارند و به دلیل علاقه ای که بهم دارند، زندگی آنها بدون دعوا و اختلاف است. در این میان ممکن است خانواده ها با یکدیگر ارتباط دوستانه ای نداشته باشند. این مورد بیشتر در ازدواج های فامیلی دیده می شود که به دلیل اختلافاتی که میان خانواده ها وجود دارد، به تدریج کش مکش ها را به زندگی فرزندان نیز می کشانند و نهایتا موجب دعوا، اختلاف و جدایی میان آنها می شوند.
- ۹۹/۰۵/۰۶